Angled Wall Transforms Corridor Kitchen

Home/Angled Wall Transforms Corridor Kitchen
Angled Wall Transforms Corridor Kitchen 2017-01-27T00:10:41+00:00

Project Description

Nakamura Residence
Angled Wall Transforms Corridor Kitchen
1998 | Clairemont Mesa

Kitchen
• Moved Interior Bearing Wall at Angle to Capture Poorly Used Space from Main Living Area into Larger More Functional Kitchen
• Completely Changed of Shape of Kitchen from Small Corridor Kitchen to More Expansive Kitchen, Open to and Integrated with the Family Room and Other Common Areas of Home Activities
• Moving of Wall Also Made Living Room More Functional by Facing Entertainment Console Towards the Main Sofas

Details

Fixtures

Cabinets: Clear Solid Maple Recessed Panel Doors and Parts with Unique Stepped Inside Detail That Was Matched in the Custom Made Crown Molding at Ceiling and Light Valance
Cabinet Finish: Clear Conversion Varnish (No Stain)
Cabinet Interior: Clear Maple Melamine
Cabinet Lighting: Lithonia Fluorescent Undercounter Lights
Countertops: Giallo Veneziano Granite
Backsplash: 12 x 12 Diagonal Stone Looking Porcelain Tile Back Splash to Match Flooring
Sink: Stainless Steel Undermount Sink
Faucet: Single Lever Euro Style with Separate Water Filter Faucet to Right. Filter Under Sink Also Feeds the Water and Ice in the Fridge
Room Lighting: Halo H7 Halogen Recessed Ceiling Cans

Appliances

Refrigerator: KitchenAid KSRB25QGSS Freestanding Stainless Steel Side by Side Refrigerator
Range: Thermador RDSS30 30″ Slide-In Gas Range
Microwave: GE Profile Spacemaker II (JEM31SA)
Range Hood: KitchenAid KWVU205YBA 30″ Slide-Out Hood
Dishwasher: Bosch HU5316UC Stainless Steel

Materials

Flooring: Stone look 20 x 20 porcelain floor tiles in same color as 12 x 12 back splash. Tile runs from kitchen out into entry hall and from front door to back sliding patio doors that lead to back yard and patio. So the main traffic area floor is a high wear long lasting and easy to maintain surface.

Project Credits

Designer: Danilo Nesovic
Contractor: Danilo Nesovic
Interior Decoration: Homeowner, With Inputs From Danilo Nesovic
Cabinet Manufacturer: Danilo Nesovic

Project Overview

This project started out like many, with existing narrow corridor kitchens (see before photo at the end of this gallery). The client insisted they needed to do a kitchen room addition to create a larger more functional room that fit their needs. After listening to their thoughts and needs, I walked around the adjoining rooms to see how space was used in those areas. What I found was that this home, like most other tract homes, had an enormous amount of poorly used space, particularly in their large L-shaped living room and areas of transition between one room and another. One leg of the L was spaced so poorly its use was limited to what I called a very wide hallway. The solution I suggested saved this client $15,000 or more by simply rotating that kitchen/living room wall at an angle to give the kitchen the needed floor and wall space to meet the clients needs rather than their original room addition request. Rotating the wall helped both the kitchen and living room become more functional and usable spaces.

Another big benefit of the wall relocation was opening the kitchen up to the family room. The 20 x 20 floor tiles that mimic honed natural stone installed in the kitchen were also used to cover the floor from the front door entryway to the sliding glass door between the kitchen and family room leading to the back of the home and patio. This gave the client extremely durable and easy to maintain flooring in the heaviest traffic areas of the home.

The client picked a very unusual door, a clear maple recessed panel modern shaker variation that has a stair-stepped inside profile, a very subtle detail we carried through to a custom made cabinet to ceiling crown molding and the under wall cabinet light valance. Consistent details like this really help a room make a visual statement. The granite countertops with 12 x 12 porcelain tiles that match the floor tiles set at a diagonal help pull together a very clean and consistent look.

Notice the placement of the Halogen recessed ceiling down lights over the counter tops as you look around the kitchen: they are not in the typical brain-dead architectural geometric pattern seen in most magazines. These kitchen lights are placed where they are needed over work spaces, in front of cabinets so the cabinets are highlighted and you are not standing and working in your own shadow like you would if the lights were behind you in a geometric pattern in the ceiling. We also supplemented the lighting with under cabinet fluorescent lights.

Well designed projects like this stand the test of time and are what we like to think of as timeless. The only thing this kitchen could use today as an update is to replace the Halogen ceiling cans and under counter fluorescent lights with new LED versions.